Politika

VELIKA KRIZA NA JUGU EVROPE: Ne uspijevaju sastaviti vladu ni tri mjeseca nakon izbora, populisti traže nove izbore, referendum o euru, Evropskoj uniji…

Italija ni 12 tjedana od održavanja parlamentarnih izbora, što je rekord u povijesti Republike, i dalje nema vladu.

“Corriere dela Sera” piše da stranke već razmišljaju o prijevremenim izborima koji bi mogli biti održani 9. rujna.

List navodi da u palači Kvirinal, rezidenciji predsednika Italije Segia Mattarelle, koji je odbio je prihvatiti euroskeptičnog Paola Savonu za ministra ekonomije, pa mu je populistički mandatar Giuseppe Conte sinoć vratio mandat, teku dramatični sati.

“Corriere dela Sera” navodi da prijevremeni izbori, ukoliko ih bude, neće biti obični test volje birača, već referendum o Europi, o euru, a također i o ustavnom ustrojstvu Italije.

“To je zato što je jasno da će Predsjedništvo Republike – suočeno sa prijetnjom impičmentom – postati u predizbornoj kampanji jedna od meta populističkog i suverenističkog fronta”, piše dnevnik.

Luigi di Maio, lider Pokreta pet zvjezdica, koji je na martovskim izborima pojedinačno imao najviše glasova, izjavio je sinoć da bi trebalo opozvati predsjednika Mattarellu zbog “izdaje države” jer je odbio prihvatiti Savonu za ministra ekonomije.

“Bili smo na nekoliko koraka od formiranja vlade, i zaustavljeni smo jer je u našem kabinetu bio ministar koji je kritizirao EU”, rekao je Di Maio u intervjuu za RAI.

Njegov, za sada, nesuđeni koalicijski partner i lider Lige Mateo Salvini izjavio je da bi u Italiji trebalo održati novi izbori.

“Italijani su na prvom mestu, njihovo pravo da rade, budu bezbjedni i sretni. Tjednima radimo danonoćno kako bismo formirali vladu koja štiti interese talijanskih građana. Međutim, netko kaže NE (pod nečijim utjecajem). Nikada više nećemo biti robovi, Italija nije kolonija”, rekao je Salvini, prenela Ansa.

Mattarella je, nakon što mu je Conte vratio mandat, u Kvirinal na današnji razgovor pozvao 62-godišnjeg ekonomistu Carla Cottareliija, koji bi mogao postati novi mandatar.

Ljevici naklonjena rimska “Republika” Cottarellija naziva “Gospodin Makazice” zbog neuspJešnog pokušaja iz 2013. da u funkciji Specijalnog komesara za reviziju javnih troškova, za vrIJeme premijera Enrika Lette, utvrdi i smanji bespotrebno rasipanje novca u talijanskoj javnoj administraciji.

Nakon godinu dana naredni premijer Mateo Renzi vratio je Cottarellija u Međunarodni monetarni fond, gdje je krajem 80-ih godina prošlog vijeka, kao stručnjak za fiskalnu politiku, u sjedištu u Washingtonum već obavljao razne funkcije.

List ipak ocjenjuje da, iako bi izbor Cottarellija umirio financijska tržišta, njegova vlada bi teško mogla obezbijediti većinu u aktualnom parlamentu.

Prikazi vise

Preporucene vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close