Politika

Dodik o kritikama međunarodne zajednice: Strane ambasade se miješaju u unutrašnju politiku BiH

“SNSD nije dio skupštinske većine u parlamentu BiH i nema nikakvu obavezu da kao opoziciona partija podržava izmjene pomenutog zakona, a koju zagovara većina koju su upravo predstavnici tih ambasada sastavili. Ne znam zbog čega su im sada potrebni glasovi SNSD-a, kada im nisu trebali za usvajanje nekih drugih rješenja”, rekao je Dodik na pitanje da prokomentariše jučerašnje saopćenje ambasada zapadnih zemalja, Japana, Turske, OHR i OSCE-a u kojem su apelovali na političke stranke da usvoje amandmane na Zakon o krivičnom postupku.

Lider SNSD-a je istakao da je nedopustivo i licemjerno da se sada oglašavaju oni čiji to nije posao i koji bi sada da optuže SNSD za vlastiti poraz.

“Mi smo partija koja se zalaže za redefinisanje Suda i Tužilašta BiH, koji do sada nisu opravdali svoje nametnuto postojanje, i smatramo da kozmetičke izmjene zakona neće riješiti jedan od najvećih problema u BiH. Zbog slijepe podrške ovih ambasada SDA, mi smo danas u slijepoj ulici”, naglasio je Dodik.

On je poručio da “SNSD nema namjeru da popravlja brljotine tih ambasada koje su same napravile nametanjem neustavnih pravosudnih institucija Suda i Tužilaštva BiH”.

Ambasade Kanade, Francuske, NJemačke, Japana, Holandije, Španije, Turske, Velike Britanije, SAD, OHR i OEBS jučer su u zajedničkom saopćenju navele da su zabrinuti zbog činjenice da u HDZ-u BiH i SNSD-u ne postoji interes za sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o krivičnom postupku BiH.

Prikazi vise

Preporucene vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close