Politika

Cvijanović: U RS uskoro ministarstvo za tehnologije, digitalizaciju i inovacije

Na marginama ovog skupa, Cvijanović je razgovarala s evropskom komesarkom za digitalnu ekonomiju i društvo Marijom Gabriel.

Cvijanović je pozdravila najavljenu digitalnu agendu Evropske unije koja će uključiti zemlje zapadnog Balkana, kao veliku šansu koja će doprinijeti ukupnoj modernizaciji ekonomije i društva u cjelini, saopćeno je iz entitetske vlade.

Također, entitetske premijerka je informisala komesarku Gabriel da taj bh. entitet namjerava da uspostavi novo ministarstvo koje će se baviti novim tehnologijama, digitalizacijom i inovacijama i služiti kao podrška poslovnoj inicijativi i usvajanju novih praksi u oblasti obrazovanja, javne uprave i privrede.

Komesarka Gabriel je najavila konkretne aktivnosti na planu digitalizacije kroz projekte koje će razviti digitalne vještine i znanja u okviru obrazavnog sistema, doprinijeti otvaranju novih poslovnih aktivnosti i radnih mjesta, unaprijediti razmjenu podataka između zemalja, te će poslužiti unapređenju nivoa bezbjednosti.

Složile su se da će upravo digitalna agenda služiti na konkretan način na uvezivanju Evropske unije sa zemljama zapadnog Balkana i predstavljati novu razvojnu šansu za zemlje koje se nalaze na putu ka EU.

Cvijanović će se obratiti učesnicima foruma u petak, 1. juna u okviru panela posvećenog visokom obrazovanju i inovacijama pod nazivom “Digitalna transformacija i inovacije, uloga tehnologije u pokretanju budućih promjena“.

Na Forumu za saradnju na Balkanu i Crnom moru, prisustvuju predstavnici vlada, institucija, razvojnih agencija, ekonomskih organizacija, kompanija iz Grčke, Bugarske, Holandije, Kipra, Turske, Velike Britanije, Srbije, Kine, Slovenije što je ujedno prilika da sagovornici razmijene mišljenja i informacije o ekonomskoj saradnji u regionu, poslovnim odnosima i održivom rastu u južnoj i centralnoj istočnoj Evropi i šire.

Forum za saradnju na Balkanu i Crnom moru ima za cilj identifikovanje, jačanje i promovisanje ekonomskih odnosa, poslovnih prilika, prekogranične saradnje i održivog razvoja.

Prikazi vise

Preporucene vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close