Politika

Potpisan Memorandum sa kineskom korporacijom “Sinosure”: Značajan podsticaj finansiranju velikih projekata

Sinosure je prva osiguravajuća kuća u svijetu, povezana sa 200 međunarodnih banaka a za dosadašnje projekte u BiH osigurali su 1,4 milijarde US dolara garancije.

“Primjer dobre saradnje sa kineskim bankama i kompanijama svakako je realizovani projekat TE ‘Stanari’, koja je danas jedna profitabilna i uspješna kompanija“, istakao je ministar Šarović, naglašavajući da je “ovo godina u kojoj započinjemo velike i važne projekte“.

Desetak velikih projekata je u završnoj fazi realizacije, kao što je projekat TE Tuzla Blok 7, jedan od najvećih investicionih projekata u zadnjih 30 godina.

Kineska strana također je iskazala interes za projekat TE Gacko, hidroelektrane u gornjem toku rijeke Drine te autoputeve Banjaluka – Prijedor i Vukosavlje – Doboj.

“Za Kinu je saradnja sa Bosnom i Hercegovinom od velike važnosti i mi ćemo sada još snažnije podsticati naše kompanije da ulažu u BiH”, naglasio je nakon potpisivanja zamjenik predsjednika Sinosure korporacije Weiman Zha.

U susret Samitu 16+1, najavljenom za početak jula, takođe se intenzivno radi na potpisivanju bilateralnog sporazuma između BiH i NR Kine u oblasti veterinarstva, što će u kratkom roku omogućiti izvoz meda, mlijeka i mliječnih proizvoda na ovo veliko tržište.

Također, planirano je i potpisivanje sporazuma kojima se unaprjeđuje saradnja u oblasti turizma, što je posebno važno sa aspekta aktuelnog stupanja na snagu bezviznog režima za građane dvije zemlje.

Prikazi vise

Preporucene vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close