Politika

Ustavni sud BiH izbjegao krizu u pravosuđu?

Iako je Ustavni sud utvrdio da Parlament BiH nije sproveo odluku koja se tiče odredbi Zakona o krivičnom postupku BiH, Sud nije stavio van snage sporne odredbe, iako je sudija, inače novoizabrani predsjednik Ustavnog Suda BiH, Zlatko Knežević ranije najavio takav scenarij.

“Ustavni sud je zaključio da će se do konačnog izvršenja njegove odluke osporene odredbe Zakona o krivičnom postupku primjenjivati sa standardima iz odluke kojom je utvrđena njihova neustavnost, te u skladu sa opštim standardima ljudskih prava i sloboda iz Ustava BiH evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda koje se odnose na tu oblast. Takođe, primjenjivaće se u skladu sa praksom Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava koje se odnose na ovu oblast”. – Novinar Balkan Politike.com.

Odredbe Zakona o krivičnom postupku koje se između ostalog odnose na posebne mjere-mjere prisluškivanja i pračenja Ustavni sud osporio je u junu prošle godine. Zahtjev za ocjenu ustavnosti ovog Zakona podnijela je tada predsjedavajuća PD PS BiH Borjana Krišto.

 

Prikazi vise

Preporucene vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close