Politika

Ambasada V. Britanije: Neće biti novog crtanja karte BiH

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik jučer je održao predavanje na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. U svom govoru, između ostalog, je kazao da Republika Srpska i Srbija trebaju završiti objedinjeni u jednoj teritorijalnoj zajednici u ovom vijeku.

On je istakao da je Republika Srpska država prema svim elementima međunarodnih kvalifikacija, još iz Montevidea 1933. godine kada je napisano šta predstavlja elemente države.

“Mnoge države su na bazi toga nastale, samo nama ne daju međunarodno priznanje. Ali, to ne znači da mi treba da odustanemo”,kazao je Dodik.
Iz Ambasade Velike Britanije za N1 su kazali da je Ustav Bosne i Hercegovine savršeno jasan i da je Bosna i Hercegovina jedinstvena, suverena država koja se sastoji od dva entiteta.
“Entiteti imaju značajne nadležnosti ali nisu suvereni i nisu države. Nemaju pravo na otcjepljenje i pravno postoje samo Ustavom Bosne i Hercegovine. Neće biti novog crtanja karte Bosne i Hercegovine”, naveli su za N1 iz Ambasade Velike Britanije.
Također, Dodik je kazao i to da su Britanci navodno odobrili nekih devet miliona funti za sprečavanje ruskog uticaja na Balkanu.
“Ove godine, Ujedinjeno Kraljevstvo potrošiće 7,5 miliona funti u radu sa različitim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, uključujući i veliki program saradnje sa Vladom Republike Srpske, kako bi podržali BiH u postizanju evropskih standarda u ključnim sektorima, uključujući ekonomiju, pravosuđe i sigurnost”, rečeno je za N1 iz Ambasade Velike Britanije.
Prikazi vise

Preporucene vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close